2020-11-25 14:13:35• hírek • közlemény

Segíts okosan! Adományozz okoseszközt a rászoruló gyerekeknek

Segíts okosan! – ezzel a felszólítással indított adománygyűjtő kampányt a Szatmári Református Egyházmegye az RMDSZ Nőszervezetének támogatásával. A cél: okostelefonokkal, táblagépekkel felszerelni azokat a nehéz körülmények között élő diákokat, akik ezen eszközök hiánya miatt nem tudnak részt venni az online oktatásban.

 Fontos, hogy csakis működőképes és töltővel ellátott eszközöket várnak. Ha nincs otthon ilyen eszköz, de mégis segíteni szeretnének, akkor internet-hozzáféréssel ellátott SIM kártyák is leadhatók a gyűjtőponton, Szatmárnémetiben a Wolfenbüttel utca 2 szám alatt kedd és csütörtök, 9-13, 16-18 óra között. Bővebb információk a 0745005053-as telefonszámon kérhetők.


Szejke Ottilia, Szatmár megye elemi oktatásért felelős tanfelügyelője, az RMDSZ szenátorjelöltje elmondta: Szatmár megyében mintegy 6700 gyereket tartanak nyilván, akik nem rendelkeznek okos eszközökkel. „Az RMDSZ Országos Nőszervezetének kezdeményezéséhez csatlakoztunk mi is, hiszen látjuk, nagyon nagy szükség van most is az összefogásra, a gyerekek segítésére. Sajnos nálunk az online oktatás még nagyon gyerekcipőben jár és több sebből vérzik, a minisztérium által beígért táblagépeket jó, ha december közepén megkapjuk. Addig viszont már túl leszünk egy hónapnyi online oktatáson, amiből ezek a gyerekek nagy eséllyel teljesen kimaradnak. Mi, akik itt élünk ezek között a gyerekek között, többször is kértük, hogy az iskolák bezárásáról és az online vagy hibrid oktatási rendszerek bevezetéséről dönthessünk itt, helyi szinten. Mert könnyű Bukarestből döntéseket hozni úgy, hogy nem nekik kell megvalósítani.” – hangsúlyozta a tanfelügyelő.


Az RMDSZ amúgy pont a napokban állította össze járványkezelési és gazdaságélénkítő programját, melyben egyik legfontosabb teendőként az önkormányzatok nagyobb szerepkörrel való felruházását jelölte meg. Ennek értelmében a helyi önkormányzatok és a megyei közegészségügyi hatóságok dönthetnének a gazdasági tevékenységek és oktatás felfüggesztéséről is.


Szejke Ottila szerint Szatmár megye számos településén jelenleg is a hagyományos módon folyhatna a tanítás, viszont a bukaresti döntésnek köszönhetően mindenhol az online térbe helyezték át az oktatást, melynek hatékonysága megkérdőjelezhető. „A városokban, illetve a jól felszerelt vidéki iskolákban nem jelent gondot az online tanítás, viszont a kisebb vidéki települések nagyon nagy hátrányba kerülnek a rossz internetkapcsolat vagy a hiányos technikai felszereltség miatt. Számukra is nagy segítség lehet az RMDSZ Nőszervezetének akciója. Amúgy azt kell mondjam, a gyerekek nagyon találékonyak. Több olyan esettel is találkoztam, ahol kisegítik egymást, egy laptop vagy táblagép elé többen is leülnek az osztálytársak közül és így azok is haladni tudnak a tananyaggal, akiknek nincs okoseszközük ehhez.” – tette hozzá Szejke Ottilia.


Ahogyan a tanfelügyelő is említette, az online oktatás hatékonysága sajnos meg sem közelíti a fizikai jelenlétes tanításét, viszont több a semminél. A gyerekek, főleg az elemi osztályosok hamar elfáradnak a laptop előtt, de a pedagógusok számára is megerőltető egész nap a gép előtt ülni. Ugyanakkor fontos, hogy ha képernyőn keresztül is, de látják egymást az osztálytársak, beszélgetni tudnak, a szocializáció egy sajátos formáját alakítják ki.


„Azt kell mondanom, hogy a gyerekek egész jól boldogulnak, várakozáson felül adaptálódnak. Talán sokkal jobban, mint mi, felnőttek. Nem tragédiaként élik ezt a helyzetet, viszont az elemiseknél alapvető késségek nem alakulnak ki. Egyszóval sok mindenre jó az online oktatás, de a személyiségformálásra egyáltalán nem!” – hangsúlyozta a tanfelügyelő. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: